Història

Orígens

Antiga Grècia

La meteorologia com a ciència apareix a Grècia al segle VI aC.Durant els segles anteriors, es pensaven que eren els Déus de l’Olimp.
Divinitats gregues

Els primers meteoròlegs

Tales de Milet:  Va escriure la seva obra Cosmologia que proposava l'aigua com l'únic principi universal. Aquest pensador dissenyà diferents calendaris meteorològics i va pensar en el vent com a provocador dels terratrèmols
Tales de Milet

Anaximandre de Milet: Va fer  suposicions com per exemple, que el tro i el llamp es produïen per fregament entre núvols, i que l'arc de Sant Martí era la brillantor del Sol en un núvol dens.

Aristòtil: Va ser un dels pensador més importants de l'època i les teories han estat vàlides durant molt de temps. La seva obra que ha estat més famosa de meteorologia va ser l'obra titulada Meteorològica. Aquesta obra va ser aceptada durant gairebé 2.000 anys. 
Aristòtil

Meteoròlegs  il·lustres

Galileu Galilei: Va ser físic i astrònom i es considerat el gran impulsor de les ciències. El mètode experimental que va crear va permetre la creació i l'impuls necessari per a la creació d'instruments per mesura els fenòmens meteorològics.
Galileu

Leonardo da Vinci: Va ser artista, enginyer, inventor i també estudiós del medi. Da Vinci va estudiar la formació dels fenòmens meteorològics i va dissenyar instruments per a poder-los mesurar.
Un d'aquest instruments destacables va ser d’higròmetre, que indica el nivell d'humitat.
Leonardo da Vinci


Sabrina Atanasiu
Vicent Garcia

 

Meteorologia a Catalunya

El 31 de març de 1921, el Consell Permanent de la Mancomunitat va aprovar el Decret que establia la creació del Servei Meteorològic de Catalunya.
Des d'allà, recollia i tractava tant la informació subministrada pels observadors voluntaris com la informació rebuda de l'Estat Espanyol organismes internacionals que arribaven a través de la telegrafia sense fils. 
Eduard Fontserè va assistir, en representació de l'SMC, a diverses Conferències Internacionals de Directors de Serveis Meteorològics.
Des de l'any 1922, l'SMC va elaborar una previsió diària del temps que es donava a conèixer en els edificis públics i les centrals comarcals de la Mancomunitat. Des de l'any 1927.
Durant els seus 17 anys d'existència, l'antic Servei va donar un impuls extraordinari a la meteorologia a Catalunya, i, amb alguns dels seus treballs, de gran valor científic, va adquirir un important prestigi internacional. 

Meteorologia al món

El 23 de març de 1950, es va transformar l'antiga Organització Meteorològica Internacional, organisme no governamental creat el 1873, en l'actual Organització Meteorològica Mundial, organisme especialitzat de les Nacions Unides amb caràcter intergovernamental i compost per 187 membres. Cada any l'OMM dedica aquesta data a destacar la importància de la meteorologia en algunes de les branques humanes fonamentals, durant l'últim decenni, els desastres per esdeveniments naturals produïts a tot el món van causar més de 622 mil víctimes i van afectar més de 2 mil milions de persones.